Vina Furjan – Okus tradicije, strast stvaranja, užitak u svakoj kapljici!
Vinska priča Vina Furjan započela je prije dvadesetak godina kada je obitelj iz hobija krenula u svijet vinarstva. No, 2016. godina donijela je prekretnicu. Preuzimanjem vinograda i ulaganjem u modernizaciju proizvodnje te širenje nasada, hobi se pretvorio u ozbiljan posao, a vina su počela osvajati tržište pod brendom Vina Furjan.
Na vinogradima, koji se protežu od Vinica Brega pa kroz vinsku cestu Cestičkog kraja, pažljivo su uzgojene vrhunske sorte: Sauvignon, Chardonnay, Rajnski rizling, Graševina i Muškat žuti. Odlične mikrolokacije, blagotvorno podneblje i najsuvremeniji uzgojni pristupi omogućili su postizanje vrhunske kvalitete grožđa, temelja za naša izvanredna vina.
Od tradicije do pjenušave revolucije
Godina 2018. označila je početak nove ere za Vina Furjan – prve boce pjenušca nastale su prema klasičnoj metodi vrenja u boci. Rezultati spoja Graševine i Chardonnaya bili su pjenušac “Dominus”, nazvan po latinskom značenju riječi gospodin, prvi i vladar. Nakon toga, 2019. godine, predstavljen je prvi Rosé pjenušac od Crnog pinota, dok je 2021. linija TRADITION pjenušaca obogatila ponudu kompleksnijim ekspedicijskim likerima.
Ljubav prema pjenušcima postala je naš stil života. Do 2023. godine pola godišnje proizvodnje vina usmjerili smo na pjenušce, a cilj nam je do kraja 2025. godine čak 90% proizvodnje posvetiti pjenušavim vinima.

Nagrade i priznanja
Naša predanost donijela je i iznimne rezultate. Na izložbi kontinentalne Hrvatske 2024. godine osvojili smo tri zlatne medalje za tri pjenušca. Iste godine, naš Rosé Tradition 2021 s visokih 95 bodova proglašen je najboljim pjenušcem u Hrvatskoj na prestižnom natjecanju Decanter World Wine Awards u Londonu. Pjenušac Dominus Tradition 2021 osvojio je srebrnu medalju s visokih 93 boda.

Proces proizvodnje
Naši pjenušci rezultat su pažljivog procesa. Grožđe se brzo prerađuje bez maceracije, lagano preša, a fermentacija se odvija na 12-15 °C. Nakon pet mjeseci dozrijevanja u inox bačvama slijedi klasična metoda vrenja u boci koja traje 1,5 do 2 godine. Šest mjeseci nakon degoržiranja, pjenušci dolaze na tržište.

Vizija i budućnost
Trenutno nudimo tri pjenušca, a na odležavanju su još tri, uključujući i muškatni pjenušac koji uskoro stiže na tržište. Naš cilj je modernizacija opreme za klasičnu metodu proizvodnje, što će podići preciznost i kvalitetu te dodatno unaprijediti naše procese.
Vina Furjan pozivaju vas da okusite strast pretočenu u bocu i doživite najbolje od tradicije i inovacije. Dobrodošli u svijet pjenušavih priča.
